בואו נדבר רגע על דפי עבודה

לא פעם אני רואה דפי עבודה מעולים ש"נופלים" על שגיאות כתיב או לוקים ב"עיצוב יתר". איזה מבאס זה לראות דף עבודה מקורי ומיוחד שיש בו מלא טעויות ניקוד, או שימוש בגופנים לא קריאים. ומה עם שימוש במלא מלא איורים? 

אני חלילה לא מבקרת או שופטת אף אחד שטורח ומכין דפי עבודה אבל אני גם מבינה שאת רובינו לא לימדו איך מכינים דפי עבודה. אז איך עושים את זה נכון?

הפוסט נכתב בעיניים של מחנכת כיתות צעירות, אך במרביתו רלוונטי לכל שכבות הגיל.

אחד הדברים שאני מאד אוהבת זה להכין דפי עבודה. אני תמיד אומרת שכשאגדל, אפתח עסק להכנת דפי עבודה 🙂 אבל למה בעצם? מה הבעיה להכין דפי עבודה? כל ילד יכול לעשות את זה... פותחים מסמך Word, מקלידים את הטקסט, מוסיפים איור או תמונה ו.... טדאאאם! יש לנו דף מוכן.

אז זהו ש... לא! יש כמה עקרונות חשובים מאד בהכנת דפי עבודה. ואם אתם רוצים לשדרג את דפי העבודה שאתם מכינים, הפוסט הבא מיועד בדיוק עבורכם!

באופן כללי, אני מאד אוהבת שדפי העבודה המוגשים לתלמידים שלי יהיו אסתטיים, נקיים בעיצוב שלהם, שקטים, נעימים וברורים. ואיך עושים את זה? ככה בדיוק👇🏻

גופנים- השתדלו להשתמש בגופן אחד או שניים לכל היותר. אפשר לבחור גופן אחד עבור הכותרת וגופן אחר עבור שאר הטקסט בדף. בכיתות הצעירות במיוחד, חשוב להקפיד על גופנים ברורים וקריאים, כאלה בהן האותיות כתובות בצורה תקנית ונכונה.

הוראות- כתבו הוראות ברורות. מומלץ שתהיינה כתובות בלשון רבים עבור כל ילדי הכתה.

מרווח- בחרו מרווח של 1.15 או 1.5 בין השורות. אפשר גם מרווח כפול אם זה חשוב לתוכן הדף.

שגיאות כתיב- אין צורך להרחיב, נכון?

איורים- אפשר להוסיף איורים לדף (לא להעמיס!) מומלץ להוסיף איור ולא תמונה (יוצא טוב יותר בהדפסה). אני נוהגת לחפש איורים, ותמונות בכלל, באנגלית, כשאני מוסיפה תמיד את המלה "Clipart". כך התוצאות הן של איורים ולא של תמונות. אפשר להיעזר בכלים של מנוע החיפוש כדי לדייק את תוצאות החיפוש. 

*מציעה לקרוא קצת על "זכויות יוצרים" בנוגע לשימוש בתמונות*

מסגרות- אפשר להשתמש במסגרות שה- Word מציע (בלשונית "עיצוב" --> גבולות עמוד) אפשר להוסיף מסגרת שמצאנו ברשת.

צבע- לרוב אני מכינה דפי עבודה בשחור/ לבן, אלא אם מדובר בדפים מיוחדים שהצבע משמעותי וחשוב בהם. כשמכינים דפי עבודה צבעוניים, חשוב לא להגזים בשימוש בצבע כדי לא ליצור עומס בעיניים. מומלץ להשתמש בצבעים שקטים.

ניקוד- דפי עבודה המיועדים לכיתות הצעירות (לדעתי- לפחות עד כתה ג') חייבים להיות מנוקדים. חשוב לזכור שהניקוד משמש קביים עבור מרבית הילדים. אני ממליצה על אתר נקדן (https://nakdan.dicta.org.il/) מורים רבים לא מייחסים חשיבות לניקוד ומנקדים "פריסטייל". לדעתי זאת טעות! אם בחרתם לנקד את הטקסט, עשו זאת כמו שצריך! לא בטוחים איך מנקדים את המלה? אפשר להיעזר באתרים שונים (מורפיקס, ויקימילון, אתר האקדמיה וכו') 

בבקשה, הקפידו לעשות הגהה! ואפילו עוד אחת ועוד ועוד.. הכי מבאס לראות דפי עבודה, כותרות ללוח ושלטים לכיתה מנוקדים לא נכון. ועוד יותר מבאס לחלק לילדים דף עבודה ולגלות, תוך כדי, שיש מלים המנוקדות לא נכון...

מצרפת כמה דוגמאות של דפי עבודה שהכנתי.